Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Golding William

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Golding William
 
Osobnost: Golding William
Datum vložení: 13.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tento autor se narodil roku 1911 v původně keltském městě do rodiny středoškolského profesora. Prostředí v kterém Golding vyrůstal byla ovlivněno hlavně názor jeho otce, který zastával radikální politické názory a náboženství považoval za pouhý přežitek. V důsledku výchovy syn zcela odmítl to, v čem vyrůstal a dal se na studium přírodních věd na Brasenose College v Oxfordu, ale záhy změnil studijní obor a zvolil si anglistiku.

Během studií roku 1934 vydal sbírku básní, která nebyla ničím pro britskou literaturu významná a v současné době je již zapomenuta. Několik let se živil herectvím, jeden čas působil jako producent. Ještě před vypuknutím druhé světové války nastoupil jako profesor v Salisbury.

V letech 1940-1945 sloužil v královském námořnictvu, a toto období poznamenalo celou jeho tvorbu. Během své vojenské služby se mu rozplynuly veškeré ideje v lidskou dokonalost a společenský systém. Své myšlenky jsou patrné v románu Pán much (1954), který se zároveň stal jeho nejznámějším dílem. Jediný z jeho děl se dočkal hned dvou filmových přepisů. Mezi jeho další díla patří: Dědicové Věž (1964), tyto všechny román byly u nás vydány. Mezi díla, která nebyla vydána v české podobě se řadí: Hamoun Martin (1956), Volný pád (1959), Průzračná temnota (1979) a především námořní trilogii Rituály přeplavby (1980),Stísněný prostor (1987) a Oheň v podpalubí. Jeho poslední román Dvojí jazyk (1996) William Golding dostal v roce 1983 Nobelovu cenu za literaturu. Roku 1993 náhle zemřel ve svém domě v Cornwall.

Pán much(Lord of the flies)
Letadlo evakuující několik desítek chlapců z britských škol v oblastech ohrožených zuřící válkou, ztroskotá na neobydleném tichomořském ostrově. Po pádu nepřežije jediný dospělý a tím jsou chlapci odkázáni sami na sebe. Jako náčelník je zvolen Raplh, který se snaží uplatnit nějaké zákony, aby mohli přežít v divočině. Postupně vzrůstá rivalita mezi Raplhem a Jackem. Postupně jejich rivalita vzroste natolik, že skupina rozdělí na dvě části. Většina chlapců dá raději přednost zábavě, hlavně ve formě lovu, než řádu a pravidlům nastolených Ralphem. Během knihy dochází k různým střetům, jejímž oběťmi jsou ti, kteří se nějak odlišují.

Pán much není pouze kniha o příběhu, ale je to i filosofické dílo ve kterém je popisováno hlavně lidské zlo, které není nevlastní ani dětem. Zlo je ústředním motivem, zosobněné i samotným názvem knihy: Pán much není žádná z postav knihy; je to hnijící prasečí hlava obydlená mouchami a červy, symbol Jackovy skupiny; Pán much je také překlad hebrejského "Ba´alzevuv" (řeckého "Beelzebub"), označení Ďábla.

Tato první Goldingova kniha zůstala také knihou nejslavnější. Byla napsáno mj.jako reakce na klasický román skoského prozaika Ballantynea "Korálový ostrov" (Coral Island), který líčil obdobnou situaci, ve které však dokonalí britští hoši nejen že udrží civilizované sami sebe, ale dokonce ještě stačí civilizovat divochy, se kterými sdílejí ostrov. Tuto myšlenku o britské dokonalosti Pán much vyvrací . Podiv nad neplatností této myšlenky vkládá do úst britského námořníka, který na konci knihy zachrání Ralpha. Život mu zachrání tím, že svou náhlou přítomností na ostrově vyruší hon za kořistí(Ralph). Zachrání Ralpha o odveze jej na britské válečné lodi pryč, ale posláním této lodi je honit jiné lodě, takže nakonec může být tato loď honěna stejně jako Ralph.

Poznámka: O této knize se dá říci, že je také charakterizací asyrského démona Pazuzu. A podle asyrské mytologie tento démon zkouší zničit vesmír. Proto je možné, že Golding použil název z této myšlenky (lidská povaha je "Lord of the Flies", Pazuzu, je přízrak pokoušející se zničit vesmír).

Další díla W.Goldwinga:
The Lord of the Flies (1954)
The Inheritors (1955)
Envoy Extraordinary(1956)
Pincher Martin (1956)
The Spire (1964)
The Hot Gates (1967)
The Pyramid (1967)
The Scorpion God[novela] (1971)
Clonk Clonk [novela](1971)
Darkness Visible(1979)
Rites of Passage[první díl trilogie] (1980)
Moving Target [essay](1982)
Paper Men (1984)
Close Quartets [druhýdíl trilogie] (1987)
Fire Down Below[třetí díl trilogie] (1989)
The Double Tongue (1993)



divadelní hry:
The Brass Butterfly

cestopisy:
An Egyptian journal





Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info